Planując intensywny trening warto mięć taki napój pod ręką.
Białko serwatkowe z korzyścią dla formy
Mnogość suplementów wspomagających budowę masy mięśniowej może z pewnością onieśmielać i sprawiać, że pozornie prosty wybór, przestaje takim być. Spomiędzy innych preparatów na czoło wysuwają się białka serwatkowe. Dlaczego są tak popularne?
Serwatka to płynny produkt uboczny powstający przy produkcji sera. Znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce, a ostatnimi czasy i w medycynie. Poza tym służy do produkcji białka serwatkowego, czyli jednego z podstawowych elementów diety wielu sportowców. Wyróżniamy następujące typy białek serwatkowych:
koncentrat białka serwatkowego (WPC)
izolat białka proteinowego (WPI)
hydrolizat białka serwatkowego (WPH)
Zaletą białka serwatkowego jest to, że jest źródłem aminokwasów egzogennych. Poza tym
można je w bardzo prosty sposób włączyć do diety, przy czym jest bardzo szybko wchłaniane i trawione. Nie bez znaczenia jest tutaj fakt, że działa bardzo korzystnie na masę mięśniową, poprawia wrażliwość na insulinę i przyspiesza metabolizm. Białko serwatkowe ma także pozytywny wpływ na układ odpornościowy u osób aktywnych fizycznie.