Na czym polega dieta zielona ?
Powszechnie uważa się, że najbardziej zdrowe warzywa są koloru zielonego. Nie może zatem dziwić, że wiele osób stosuje dietę zieloną. Warto zaznaczyć, że rośliny posiadają taką barwę dzięki chlorofilowi. Jest to element, który wykazuje zbawienne działanie na wiele aspektów naszego organizmu. Między innymi poprawia działanie układu immunologicznego. Zwiększa odporność organizmu, a także chroni komórki przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Trzeba wiedzieć, że produkty z diety zielonej w zdecydowanej większości przypadków charakteryzują się niską kalorycznością. Poza tym są bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Kto powinien najczęściej stosować taką właśnie dietę? Przede wszystkim osoby, które mają kłopoty z nadciśnieniem, zbyt dużą liczbą zbędnych kilogramów czy częstym uczuciem zmęczenia. Poza zielonymi warzywami w tej diecie często stosuje się drobiowe mięso, fasolę czy cukinie. Ograniczone powinny być zaś takie elementy jak na przykład tłuszcze zwierzęce oraz roślinne.